Download

Zahteve, načela načrtovanja

KONSTRUKCIJSKE ZAHTEVE ZA HYGIENIC DESIGN

Material

  • Nerjavna plemenita jekla
  • Plastika in elastomeri, skladni z zahtevami FDA in EU

Površine

  • Površine morajo omogočati čiščenje
  • Izogibati se je treba elementom, ki preprečujejo naleganje skupin naprav
  • Tesnilni obroči morajo biti oblikovani tako, da ne pride do vrzeli
  • Utori za O-obroče morajo biti oblikovani higiensko
  • Izključiti je treba stik z izdelkom, ki se proizvaja
  • Vogali naj imajo po možnosti radij 6 mm ali več

Oblikovanje/geometrija

Notranjost in zunanjost vseh naprav, sestavnih delov in cevovodov mora zagotavljati samodejno praznjenje ali omogočati praznjenje in biti enostavna za čiščenje.

Površinska obdelava in hrapavost

Enostavno čiščenje z Ra < 0,8 μm

NAČELA HYGIENIC DESIGN

EHEDG

  • European Hygienic Engineering & Design Group
  • evropski neprofitni konzorcij proizvajalcev strojev in živil
  • in njihovi dobavitelji, raziskovalni inštituti in univerze ter vladni zdravstveni organi
  • približno 45 smernic
  • Testiranje izdelkov in izdajanje certifikatov

3-A Sanitary Standard, Inc.

  • neprofitna in neodvisna družba v ZDA
  • tri interesne skupine:
  • javni in državni zdravstveni organi, proizvajalci strojev in proizvajalci živil
  • več kot 70 higienskih standardov
  • Preizkušanje modelov in postopkov, izdajanje certifikatov

PRAVNA PODLAGA HYGIENIC DESIGN

EN 1672-2:2009 »Stroji za predelavo hrane«

Stroji morajo omogočati čiščenje, tj. biti načrtovani in izdelani tako, da je mogoče umazanijo odstraniti s priporočenimi metodami čiščenja.

Direktiva o strojih 2006/42/ES

Stroji morajo biti zasnovani tako, da

je mogoče materiale pred vsako uporabo enostavno in popolnoma očistiti, in

ni nevarnosti okužb, bolezni ali nalezljivosti.

DIN EN ISO 14519:2008-07

Higienske zahteve za načrtovanje strojev

DIN EN 1672:2009-07

Stroji za predelavo hrane – Splošna načrtovalska načela – 2. del